Klubbens historia

Klubbens historia

I slutet av 1960-talet sattes bollen i rullning

Då började man på allvar diskutera en ”modern golfbana” på Åland eller en långgolfbana som man också sa. Golfbanan var tänkt att vara en av pusselbitarna i ett storprojekt som man skissade på med hotell, bungalows, tennisbanor och mycket mer. Markerna kring kungsgården i Kastelholm nämndes redan då som ett markförslag. Ålänningar har aldrig varit blygsamma så självklart talade man nu om att bygga ”Nordens bästa golfbana”! Här kommer en kort historikresa fram till idag:

1974 Samlades intresserade för att bilda en golfklubb och i maj 1975 var Ålands Golfklubb r.f. ett faktum
1975 Anhåller klubben om att få disponera mark för en bana i Kastelholm 
1981-1982 Nu fattas beslut om att bygga i Kastelholm
1983 Hål 1-9 på Slottsbanan öppnas - äntligen kan man spela golf på Åland!
1988 Klubben övertar de sistsa nio hålen och har nu 18 hål att spela på
1991 Museibyrån och golfklubben kommer överens och nio nya hål kan byggas
1993 Klubben har nu fått 27 hål att spela på
1995 Nu bygger klubben ytterligare 9 hål
1997 Klubben har nu två 18 hålsbanor och de får sina namn: Slottsbanan och Kungsbanan
2013 Nu får Slottsbanan och Kungsbanan sin Prinsessa, en 6 håls par-3 bana

Om Du frågar oss så är svaret helt klart - Javisst har vi Nordens bästa golfbana - till och med Nordens bästa golfbanor - tänk vad rätt våra golfentusiaster hade när det begav sig!

I dagsläget består Ålands Golfklubb av två fina 18-hålsbanor med helt olika karaktär kompletterade med en korthålsbana. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra medlemmar och gäster spel på så olika banor. Vår anläggning med klubbhuset som hjärta har byggts ut stegvis sedan 1983. Här finns receptionen, omklädningsrummen, den välsorterade golfshopen. I grannhuset finns vår restaurang, berömd för sin fantastiskt goda husmanskost och härliga fiskrätter.

Jan Sederholm är arkiteten bakom båda våra 18-håls banor. Peter Fjällman har ritat korthålsbanan. Som kuriosa i sammanhanget kan nämnas att Åland faktiskt har golfrötter – Rafael Sundblom, på sin tid en av Sveriges främsta golfarkitekter kom från Åland!

Till 25 års jubileet 2010 tog vi fram en trevlig tidsskrift som beskriver klubbens historia. Ta gärna del av den här – mycket nöje!