2017

2017

Under hösten har de finska tidningarna GolfDigest, Golflehti samt den elektroniska golftjänsten Golfpiste genomfört en stor enkät för att skapa en helhetsranking för alla golfklubbar i landet. Dryga 6 600 finländska golfare svarade på enkäten. Resultatet, som presenterades i slutet av förra veckan, var mycket hedrande för Ålands Golfklubb, som bland annat vann tre av de totalt elva kategorierna. Dessutom utsågs Slottsbanan till landets näst bästa bana bland hela 147 banor.

Vinnare i tre kategorier
Då samma undersökning genomfördes för två år sedan vann Ålands Golfklubb kategorin för Finlands bästa 36-hålsanläggning. Även denna gång lyckades Ålands Golfklubb bärga hem segern i den kategorin, mycket tack vare att anläggningens två banor rankades högt bland de deltagande respondenterna.

Ålands Golfklubb vann också kategorin för Finlands trivsammaste golfbana, ett prestigefyllt pris som är ett kvitto på att man under de gångna två åren har arbetat med att ytterligare förbättra helhetsupplevelsen för såväl besökare som medlemmar.

Den tredje kategorin som Ålands Golfklubb vann guld i var Finlands bästa golfrestaurang. Motiveringen till vinsten i denna kategori var det breda utbudet och den trivsamma atmosfären som erbjöds i golfrestaurangen.

Övriga placeringar
Utöver vinnarkategorierna nådde Ålands Golfklubb framträdande placeringar även inom andra prestigefyllda kategorier. Slottsbanan prisades i flera kategorier: En silverplacering för Finlands vackraste golfbana samt en bronspeng för Bästa golfbanedesign.  I kategorin Bästa helhetsservice fick Ålands Golfklubbs anläggning en fin tredjeplacering.

Slottsbanan landets näst bästa golfbana
Slottsbanan utsågs i totalrankingen till Finlands näst bästa golfbana, slagen endast med några tiondelar av Viborgs golfklubb i östra Finland. Nämnas i sammanhanget bör att Ålands Golfklubb står inför beslutet att efter säsongen 2018 inleda en omfattande ombyggnad av Slottsbanan, med en helt ny bansträckning samt förnyade green- och teeområden. Målet med ombyggnaden är att skapa en ännu bättre golfupplevelse för besökare och medlemmar, där den anlitade golfbanearkitekten Phillip Spógard är övertygad om att Slottsbanan framöver kommer att synas högt även i de europeiska rankingarna av golfbanor.

Ovan nämnda utmärkelser bevisar tydligt att Ålands Golfklubb ytterligare har stärkt sin position på den finländska golfmarknaden och vidare signalerar det att klubben har prioriterat rätt i satsningen på anläggningens atmosfär. Ett stort tack riktas till den gemensamma personalen som varje sommar ger besökare och medlemmar den bästa möjliga golfupplevelsen.

På plats vid prisceremonin i Helsingfors var klubbdirektör Åsa Nordström samt styrelsemedlem Björn Wennström.

Ålands Golfklubbs olika placeringar i GolfDigests/Golflehtis/Golfpistes stora banranking 2017:

 • 1:a pris – Finlands bästa 36-hålsanläggning
 • 1:a pris – Finlands trivsammaste golfbana (Slottsbanan)
 • 1:a pris – Finlands bästa golfrestaurang
 • 2:a pris – Finlands bästa golfbana (Slottsbanan)
 • 2:a pris – Finlands vackraste golfbana (Slottsbanan)
 • 3:e pris – Bästa helhetsservice
 • 3:e pris – Bästa golfbanedesign (Slottsbanan)
 • 4:e plats – Bästa förhållandet pris/kvalitet (Slottsbanan)
 • 7:e plats – Bästa skick och finish (Slottsbanan)
 • 7:e plats – Bästa förhållande pris/kvalitet (Kungsbanan)
 • 9:e plats – Bästa skick och finish (Kungsbanan)

På golfpiste.com presenteras hela banrankingen (på finska) här - https://golfpiste.com/digilehti/.

Artikel på golfpiste.com hemsida: https://golfpiste.com/uutiset-kentat/kenttaranking-julkistamistilaisuuden-tunnelmia/ (på finska).

Artikel på Nya Ålands hemsida: http://www.nyan.ax/sport/slottsbanan-nast-bast-i-landet/.

Artikel på Ålands Radios hemsida: http://www.radiotv.ax/nyheter/agk-har-basta-banan-landet