Ålands Golfklubbs nya tävlingskoncept Baltic Storm fick smakstart

Baltic Storm utlovade utmanande höstgolf under riktigt tuffa förhållanden. I slutet av oktober är vädret ofta en faktor att räkna med, temperaturerna närmar sig gärna ensiffriga tal och de nordiska golfbanorna generellt redan relativt blöta efter höstens regn och rusk. Detta till trots lockades hela 27 fyrmannalag, alltså totalt 108 tävlande, till start.

Årligen återkommande tävling

Tävlingskonceptet Baltic Storm är helt nytt för Ålands Golfklubb, men tanken är att detta ska bli ett årligen återkommande evenemang. Baltic Storm är en lagtävling med kanonstart, d v s där hela startfältet går ut i princip samtidigt runt hela banan. Utslagsplatserna är svårast möjliga för att göra banan så lång som möjligt och likaså har flaggorna placerats på greenernas svåraste platser för att försvåra inspel direkt mot flaggorna.

Det stod tidigt klart att det här tävlingskonceptet intresserade många sponsorer, något som snabbt gjorde att tävlingen kunde erbjuda ett prisbord till ett värde närmare 5 000 euro. Baltic Storm lockade tävlingsdeltagare huvudsakligen från hemmaklubben, men även fyra lag från Sverige och ett par lag från fastlandet.

Historiska hemmavinnare

Det blev också ett åländskt lag, Good Morning Golfers, som tog hem den första historiska segern i Baltic Storm. Laget bestod av Sam Andersson, Jesper Eliasson, Mats Engblom och Mikael Granskog och de landade på totalresultatet 60,8 (-11,8 till par). På andra plats kom laget WCT med spelarna Victor von Essen, Jocke Nyberg, Johan Porko samt Mats Westman (slutresultat 60,8 eller -11,2 till par). Den tredje pallplatsen intogs av laget SimonZ, bestående av Simon Cronholm, Joakim Fagerholm, Ralf Göstas samt Jimmy Sundman (slutresultat 61 eller -11 till par).