Klubbdirektören har ordet

Den vanligaste frågan då jag träffar medlemmar så här på våren är utan tvekan ”När öppnar banan?”. I skrivande stund, med snö och minusgrader ute trots att det är april, så är vi redan nu på det klara med att spelstarten blir senare än under 2021, då vi hade en varm och fin vår.

Banpersonalen, i första hand Benke och Mats, har jobbat hårt med att försöka rensa greener och approachområden på snö och is under de senaste veckorna. Till all lycka ser greenerna på Slottsbanan ut att ha klarat vintern relativt bra trots isen men approachområdena har drabbats av vissa svampangrepp. På Kungsbanan, som delvis går genom trädbevuxna partier, har vi än så länge vissa områden som är täckta av snö.

Från och med den här veckan har de första ”sommarfåglarna” kommit tillbaka, då hela sex bananställda dyker upp igen efter vinteruppehållet. Det här betyder att vi på allvar kan börja preparera banorna inför säsongsstarten. Förhoppningen har hela tiden varit att kunna öppna bägge banor kring den 1 maj, men detta datum kan förstås komma att revideras på grund av väderpåverkan.

Nya ansikten på klubben

Under vårvintern har det skett några förändringar på kanslisidan. Då omtyckta Alexandra Boman lämnade klubben för att börja jobba inom ”familjeföretaget” Ålands Persienn rekryterades Emma Kardell-Boström som administrationsansvarig. Emma kommer att hjälpa till med inkommande gästbokningar samt löpande ekonomi och hon gjorde sina första arbetsdagar i slutet av mars. Under samma vecka förstärktes kansliteamet även av Uffe Nordqvist i rollen som serviceansvarig. Uffe kommer att hålla ett vakande öga över hela den praktiska gästservicen, där vi ska säkerställa att allt från reception och banvärdskap till fastighet, städning och golfbilar sköts på ett sådant sätt som kan förväntas av en anläggning i Ålands Golfklubbs klass.

Även sommarbemanningen är i det närmaste klar och i kundserviceteamet dyker det upp både nya och gamla ansikten. På banskötselsidan är det glädjande att vi får tillbaka ett stort antal av våra tidigare säsongsarbetare, något som pekar på att det finns en god gemenskap i teamet!

Bokningsläget positivt

Bokningsläget ser mycket positivt ut och det finns i detta skede inget som tyder på att vi inte skulle kunna överträffa fjolårets fina siffror avseende antal spelade greenfeerundor då vi i höst räknar summerar säsongen. Till viss del har vissa avbokningar kommit som en följd av det osäkra politiska läget, men vi har en stark tro på att många golfare kommer att välja att resa i närområdet i stället för på långresor.Förbättringar på anläggningen

Under våren händer mycket ute på anläggningen, exempelvis planerar vi för den fortsatta asfalteringen på Slottsbanan. Till mångas stora glädje kommer nya bänkar och sopkorgar att placeras ut på strategiska platser på Slottsbanan till säsongen och till Kungsbanan har gamla bänkar och sopkorgar fått en rejäl ansiktslyftning.

I klubbens strävan att gå från bra till enastående så införskaffas nya utemöbler till Golfrestaurangens altan och dessutom investeras i ett rejält soltak som ska höja komforten rejält under sommarens varma dagar.

Lagom till vårmötet ska en helt nyrenoverad reception stå klar att välkomna såväl medlemmar som spelande gäster. I samarbete med inredningsdesignern Maria Westerlund har vi öppnat upp receptionen genom att släppa in mera ljus. Redan i skrivande stund, då renoveringen är en bra bit på väg, anar vi vilken härlig känsla den nya receptionen kommer att ge besökare och medlemmar. 

Våren innebär många stora investeringar för klubben. Utöver de förbättringar som nämndes här ovanför levereras under våren två nya fairwayklippare, en ny spruta för gödsel samt fyra nya singelklippare (för greener). Vi vill därför ödmjukt påminna de medlemmar som ännu inte betalat medlems- och spelavgifterna att vi gärna ser att detta sker snarast, då intäkterna från gästspelare ännu dröjer ett antal veckor!

Välkomna på vårmöte och talka lördagen den 23 april

Klubbens traditionella vårmöte hålls lördagen den 23 april klockan 11.00. Vi håller till i klubbrummet och efter mötet bjuder vi på fisksoppa, smörgås och kylda drycker. Efter gemensam lunch, vid cirka klockan 13.30 drar vi på oss arbetskläderna för att genomföra årets talka. Ta gärna med egna krattor, då det finns en hel del gräsytor som behöver luftas lite efter vårvinterns ansträngningar. Kom ihåg att anmäla ditt deltagande till info@golfclub.ax.

Vi ses snart på nytt i Kastelholm!

Björn Wennström

Klubbdirektör