Styrelsen informerar

Golfsäsongen är nu mer än halvvägs och vi i styrelsen vill ta det här tillfället att informera om det ekonomiska utfallet så här långt.

Alla vi som rört oss på klubben under våren och sommaren har förstås märkt av den starka tillströmningen av gäster från finska fastlandet men också avsaknaden av den stora mängd svenska gäster vi vant oss med från tidigare. Orsaken till att svenska gäster inte synts till behöver ingen förklaring, kanske heller inte varför vi fått så många inhemska gäster.

Vi vill ändå ge vår syn på det, vi ser främst fyra anledningar: Dels restriktionerna att resa utomlands där Åland ändå blir lite utomlands för många. Den ombyggda Slottsbanan som många vill testa är en annan orsak. Att våra egna och Visit Ålands marknadsföringsinsatser mot fastlandet bitit bra. Som en fjärde ingrediens ser vi finska myndigheters rekommendationer att hemestra.

Med ovanstående vill jag tydliggöra att vi kanske just nu lever i den bästa av världar för att attrahera gäster österifrån och att vi ännu inte vågar dra för höga växlar mot kommande år gällande gästinflödet från fastlandet. Med det här sagt ser vi förstås fram mot ett ökat antal gäster från Sverige och andra länder som också vill testa vår nya bana när reserestriktionerna lättar.

Ekonomin är med utvecklingen så här långt i år stark, starkare än något annat år under mina år som styrelsemedlem. Mot den bakgrunden är vi nu trygga i att verkställa de investeringar medlemsmötet beslutade om i höstas. Våra största investeringar i år är två fairwayklippare, en gödselspruta samt asfaltering av bilvägar på Slottsbanan. Totalt omfattar investeringsplanen för 2021 ett värde om drygt 310 000 euro.

Fokus i styrelsearbetet är närmast att rekrytera en ersättare till Peter Ellqvist som lämnar oss i slutet av månaden. Lite längre fram under hösten och vintern kommer vi att arbeta med de planer som finns för boende runt banan. Innan det arbetet påbörjas väntar vi svar från Fastighetsverket på den intresseanmälan vi tillsammans med andra intressenter lämnat. Vi kommer också att börja se på förutsättningarna för en vidareutveckling av Kungsbanan. Under hösten och vintern hoppas vi få anledning att sysselsätta många i vår förening i planeringen av nästa års Ladies European Tour-evenemang, avtalet för tävlingen hoppas vi kunna underteckna med Finska Golfförbundet inom kort.

Styrelsen, gm Mikael Mörn