Klubbdirektörens sommarhälsning

Vi har redan passerat midsommar och de flesta av oss har fortfarande sina sommarsemestrar framför sig. Så här långt har sommarvädret de senaste veckorna varit riktigt varmt och soligt och både gäster och medlemmar uppskattar dagarna ute på vår anläggning.

För banan innebär värmen och torkan extra utmaningar och för tillfället får vi lägga in en hel del extra bevattning även dagtid för att hålla greenerna i skick. Fairways har vid det här laget hunnit bli relativt täta efter vårvinterns utmanande situation, men fortfarande finns problematiska områden som vi aktivt arbetar med att förbättra. Än så länge fortsätter vi med lägesförbättring på de finklippta delarna av banorna.

Fortsatt bra bokningsläge

I skrivande stund har vi närmare 15 000 greenfeerundor bokade för säsongen, där förstås också ett antal har klarats av under maj och juni. Vi har goda förhoppningar om att öka antalet rundor jämfört med fjolåret. Den höga inflationen har en viss påverkan på resandet, där framförallt svenska gäster kan uppleva att pengarna räcker längre om de stannar för spel på hemmaplan.

Projekt som färdigställts

I slutet av maj levererades sex nya golfbilar, som betyder att vår bilpark nu uppgår till 40 bilar. Under juni byggdes två nya golfbilsgarage som ännu ska målas och elektrifieras. Många spelare upplever att den ombyggda Slottsbanan är mera fysiskt krävande och uthyrningen av bilar har därför ökat betydligt.

Det nya solskyddet till Golfrestaurangens terrass stod klart i mitten av juni och det har redan visat sig vara en bra investering med de varma och soliga dagarna i åtanke. Ute på Slottsbanan har nya bänkar och sopkorgar placerats ut på strategiska platser. Under juni har också den ombyggda rangen, där grästees såddes för någon vecka sedan, tagit form och inom kort så kommer den tidigare byggplatsen att se riktigt trevlig ut för att vara i toppskick till Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken.

Hjälp till att ta hand om anläggningen

På klubben arbetar vi långsiktigt med att få till förändringar och förbättringar, både i stort och i smått. Några av de större projekten för året nämndes här ovanför, men vi arbetar även på detaljnivå för att få till en trivsam atmosfär.

Som medlem kan du också bidra i detta arbete. En av de viktigaste insatserna du kan göra är att alltid laga dina (och andras) nedslagsmärken på såväl greener som approachområden. Det här är en insats som inte tar många sekunder för dig, men skapar ett gott intryck för besökare och andra medlemmar.

Ett annat område där du kan hjälpa till är att gå upp på tees ”från rätt håll”. På vissa tees klättrar spelare upp på de mest omöjliga ställena, något som skapar fula stigar på ”fel” ställen och därmed förstör det intryck som banarkitekt och banpersonal eftersträvar. Om tees är markerade med rep för att styra var spelarna borde gå hoppas ni att ni hjälper till genom att inte klättra över repen så får vi snart en ännu vackrare bana.

Nyhet - Lunchbuffé hos Golfrestaurangen

Om ni inte redan har testat så vill vi slå ett slag för lunchbuffén som Golfrestaurangen nu har tagit i bruk. Varje dag finns två varma rätter tillgängliga, som regel en kötträtt och en fiskrätt. Dessa serveras i nuläget i ett värmebord uppe i ”konferensen”. Om försöket med buffé faller väl ut är detta något som kommer att utvecklas vidare. Lunchbuffén finns dagligen tillgänglig mellan klockan 11 och 15.

LET-förberedelserna

Förberedelserna inför Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken pågår för fullt. I mitten av juni hade klubben besök av LET:s tävlingsledare, Davide Lantos från Italien. Med vid besöket var även de ledande tävlingsfunktionärerna från Finlands Golfförbund. Tävlingsledningens omdömen om anläggningen och banan var mycket positiva och vi ser nu med tillförsikt fram emot sensommaren.

Separat information till alla som valt att ställa upp som volontärer vid LET följer inom några dagar. Klubben är oerhört tacksam för det stora stöd som volontärerna ger projektet, utan er skulle det överhuvudtaget inte vara möjligt att genomföra ett evenemang av den här kalibern! Redan nu är vi övertygade om att evenemanget kommer att bli en succé och god marknadsföring för både Ålands Golfklubb och hela Åland. Sedan en tid har det stått klart att tävlingens två sista dagar kommer att visas både via nationell och internationell tv-signal.

En riktigt god fortsättning på sommaren tillönskas alla medlemmar!

Björn Wennström

Klubbdirektör